Wat zijn lage rugklachten?
Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland. De meest voorkomende vorm van rugklachten noemen we a-specifieke lage rugklachten. Bij deze klachten is er geen duidelijke medische oorzaak voor de klachten te vinden. Hoewel er geen schade zichtbaar is op scans of röntgenfoto’s, zijn de klachten reëel en kunnen ze veel invloed hebben op het dagelijks leven. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en langdurig, wat het belangrijk maakt om goed met deze rugklachten om te gaan.
Bij specifieke lage rugpijn kunnen we een duidelijk structuur aanwijzen waardoor de klachten zijn ontstaan. Het voorbeeld hiervan is een fractuur of hernia.
Tips tegen rugpijn
Op deze pagina vind je nog extra tips om rugpijn te verhelpen én voorkomen.
Wat zijn symptomen van lage rugklachten?
De symptomen van aspecifieke lage rugklachten kunnen sterk variëren, maar de meest voorkomende zijn:
- Pijn in de onderrug, vaak verergerd door beweging, tillen of langdurig zitten.
- Spierpijn, stijfheid of spanning in de onderrug.
- Mogelijke uitstraling van pijn uitstralend naar de billen en/of bovenbenen.
- Beperkingen in de beweeglijkheid.

Wat zijn oorzaken van aspecifieke lage rugklachten?
Lage rugklachten worden vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn:
- Overbelasting: Door bijvoorbeeld zwaar fysieke en/of repeterende werkzaamheden.
- Stress: Psychologische factoren zoals stress, depressie of slecht slapen kunnen bijdragen aan spierspanning en pijn in de rug.
- Leefstijl: Een zittend bestaan, gebrek aan beweging, slechte voeding of overgewicht kunnen het risico op het ontwikkelen van rugklachten vergroten.
- Instabiliteit: Zwakke rug- of buikspieren kunnen leiden tot een slechte ondersteuning van de wervelkolom, wat rugpijn kan veroorzaken.
Behandeling van lage rugklachten
De behandeling van aspecifieke lage rugklachten is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de factoren van invloed. Behandelmogelijkheden zijn:
- Mobilisatie en manuele therapie: Het door bewegen van de gewrichten en spieren in de rug kan de pijn verminderen en de beweeglijkheid verbeteren.
- Oefentherapie: Het versterken van de de lage rugspieren kan helpen om overbelasting te voorkomen en de klachten te verminderen.
- Advies en educatie: Fysiotherapeuten geven advies en inzicht over hoe op een juiste manier om te gaan met rugklachten, gericht op het verhelpen maar ook voorkomen van deze klachten.
- Ontspanningstechnieken: Het verminderen van stress door middel van technieken zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness en het aanleren van strategieën om beter met spanningen om te gaan.
Op deze pagina vind je nog extra tips om rugpijn te verhelpen én voorkomen.
Preventie van lage rugklachten
Hoewel aspecifieke lage rugklachten soms onvermijdelijk kunnen zijn, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het risico op terugkerende klachten te verminderen:
- Voorkom overbelasting door een goede balans te vinden tussen rust en activiteit.
- Zorg voor een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, gezond te eten en uw gewicht in balans te houden.
- Zorg dat je goed in conditie bent en doe regelmatig oefeningen gericht op het verbeteren van de mobiliteit van de rug en het versterken van de buik en rugspieren.
Heeft u lage rugklachten? Neem dan contact met ons op via 053-7676060 of via onderstaande knop.