Terug

Dry needling

dry needling enschede

Wat is dry needling?

Dry needling is een fysiotherapeutische behandeltechniek waarbij een zogeheten triggerpoint in een spier worden aangeprikt. 

Triggerpoints zijn drukpijnlijke verhardingen in spieren. Een actief triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor het activeren van triggerpoints, bijvoorbeeld:

  • Overbelasting van spieren, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, een te lange inspanning of te krachtige inspanning
  • Langdurige statische aanspanning van spieren
  • Inactiviteit
  • Stress
  • Trauma's

Hoe verloopt de behandeling?

De fysiotherapeut zal zoeken naar triggerpoints (spierverhardingen), die vaak drukpijnlijk zijn en een uitstralende pijn kunnen geven. Nadat de therapeut het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Daarna brengt de therapeut het naaldje naar het triggerpoint in de spier toe. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier mogelijk met een onwillekeurige samentrekking, wat voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken.

Wat voel je na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. In enkele gevallen kunnen deze klachten gepaard gaan vermoeidheid of zweten. De eerste uren is dit gevoel het meest heftig. Na een nachtrust voelt de spier al een stuk beter aan en ongeveer 24/30 uur na de behandeling zijn de pijnklachten verdwenen. Effecten van dry needling zijn een vermindering de ervaren uitstralende pijn en een meer ontspannen gevoel in de behandelde spier.

Afspraak maken

Dry needling therapeuten Fysiotherapie Polman

Stijn de Vrijer, MSc
Fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut, Dry needling
Lees meer
Stefanie ter Hofstede - Buijvoets
Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut, Echografe, Dry needling
Lees meer
© Copyright 2018 - https://fysio-polman.nl/