Wat zijn schouderklachten?
Schouderklachten kunnen ontstaan na lange en/of te zware belasting. Meestal gaat het om pijn in en rond het schoudergewricht. De bewegingsmogelijkheden van de schouder kunnen dan beperkt zijn. Onze fysiotherapie schouder helpt u herstellen in Enschede!
Direct contact opnemen
Bellen: 053-7676060
Symptomen schouderklachten
U heeft pijnklachten in of rond de schouder. De pijn kan zowel voorkomen bij stilhouden van de arm als bij bewegen. Bij bewegen is vooral het opzij optillen van de arm (zoals bij haren kammen, aan en uitkleden) pijnlijk en beperkt.
Liggen op de schouder kan ’s nachts ook pijnlijk zijn en is soms helemaal niet mogelijk. De klachten kunnen uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de arm en de hand. De klachten van de schouder staan echter wel duidelijk op de voorgrond.
Hoe ontstaan schouderklachten?
De klachten ontstaan vaak door overbelasting van de schouder. Deze overbelasting kan acuut gebeuren bij sporten of bijvoorbeeld te zwaar tillen op het werk. De klachten kunnen echter ook geleidelijk ontstaan. Dat gebeurt vooral door herhaalde bewegingen met de schouders en armen.
De overbelasting van de spieren en pezen rond het schoudergewricht geeft een ontstekingsreactie. Dit zorgt voor de pijnklachten in uw schouder.
Wanneer naar de huisarts of fysiotherapeut voor de schouder?
Bij ernstige pijn aan uw schouder is het altijd raadzaam om naar de schouder fysio te gaan. Ook als de schouderklachten door een sterke blessure of een ongeval zijn ontstaan is het verstandig om de fysiotherapeut te bezoeken. Ook als na 2 weken of langer de pijn aan de schouder niet afneemt, is het raadzaam om contact op te nemen. Als uw fysiotherapeut het niet vertrouwt, zal hij dit overleggen met uw huisarts en u zo nodig doorsturen.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Wanneer u last krijgt van schouderklachten is het belangrijk om de arm in beweging houden, ook al heeft u enige pijn. De arm helemaal stilhouden zorgt ervoor dat uw schouder stijf wordt en op langere termijn helemaal niet meer wil bewegen.
Probeer uw dagelijkse werkzaamheden waar mogelijk gewoon uit te blijven voeren. Wel is het raadzaam enige tijd zware belasting van de schouders en armen die de pijn duidelijk verergert, te vermijden. Probeert u overdag uw arm regelmatig in verschillende richtingen te bewegen om de schouder beweeglijk te houden.
Ook dagelijks een half uur wandelen, fietsen of andere lichte beweging zorgt in het algemeen voor afname van de klachten. Om de pijn te verlichten kunt u pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol of anders ibuprofen.
Fysiotherapie schouder Enschede helpt u er bovenop!
Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
Om overbelastingsklachten van de schouder te voorkomen, is het raadzaam om te zorgen dat de kracht en conditie van de spieren van de schouders, de armen en nek voldoende zijn voor uw dagelijkse activiteiten en werkzaamheden.
Een goede algemene conditie helpt om de kans op klachten te verminderen. Acute blessures door sporten zijn helaas nooit helemaal te voorkomen, maar door het toepassen van de juiste techniek kunt u veel letsels vermijden.
Ook een goede warming up van de schouder en arm zorgen voor het voorkomen van klachten. Spieren en pezen die goed opgewarmd zijn, zijn beter doorbloed en kunnen meer opvangen.